Livrare gratuită* în Romania

­čôŽ V├ónzarea ONLINE este mai ECOLOGIC─é dec├ót dac─â m─â duc ├«n magazin?


 

Am auzit sunetul soneriei ╚Öi am aruncat o privire pe fereastra mea pentru a vedea┬áo masina cu sigla de curier care st─â ├«n fa╚Ťa casei. C├ónd m─â ├«ndreptam s─â-mi iau pachetul, mi-am dat seama c─â persoana care livra si pe care am v─âzut-o pe fereastr─â nu era aceiasi care tocmai suna la sonerie. Aveam doi curieri cu livrare, ├«n fa╚Ťa casei ├«n acela╚Öi timp. Chiar dac─â nimeni altcineva nu era acas─â, m-am sim╚Ťit cam jenat!

Recent, am primit o mul╚Ťime de livr─âri din mai multe motive. Ne-am mutat ├«ntr-o cas─â nou─â s─âpt─âm├óna aceasta ╚Öi avem dou─â camere pentru oaspe╚Ťi, un birou pentru cas─â ╚Öi o sal─â de joac─â pe care nu am mai avut-o niciodat─â. Am comandat saltele, paturi, un birou, un scaun de birou ╚Öi multe altele, toate online. De╚Öi recunosc c─â este posibil s─â nu avem ÔÇ×nevoieÔÇŁ de toate aceste ├«nc─âperi suplimentare, ele cu siguran╚Ť─â vor fi folosite ├«n mod regulat ╚Öi nu sunt┬áacolo doar pentru a sta ╚Öi a colecta praful.

Cu dou─â ma╚Öini de livrare, oprite ├«n fa╚Ťa casei mele ├«n aceea╚Öi or─â ├«n acea zi, nu am putut s─â nu m─â ├«ntreb cum au afectat obiceiurile mele de cump─âr─âturi online ├«n primul r├ónd asupra mediului.

Am┬ácreat o problem─â cu emisiile de carbon f─âc├ónd aproape toate achizi╚Ťiile mele online ╚Öi┬ádirectionind curieri la mine acas─â zilnic (uneori de dou─â ori pe zi)?

Iat─â ce spun studiile!

Cât de multe se întâmplă când conducem noi la magazin?

versus

Chiar dac─â fac cump─âr─âturi online sau de la magazinele f─âcute din c─âr─âmid─â ╚Öi mortar, ma╚Öinile de logistic─â livreaz─â bunurile comunit─â╚Ťii noastre de la produc─âtor sau distribuitor. Fie c─â Posta Romana sau camioanele FanCourier conduc pachetele c─âtre centrele lor de distribu╚Ťie, fie c─â Pallex┬álivreaz─â articolele magazinelor locale. Probabil c─â aceste drumuri sunt destul de similare, a╚Öa c─â b─ânuiesc c─â nu vedem o diferen╚Ť─â semnificativ─â ├«n prima etap─â.

Din acest punct de vedere, multe variabile┬áintr─â ├«n ecua╚Ťie. Cercetarea r─âmas─â nu este concludent─â, dar putem ob╚Ťine un sprijin direc╚Ťional cu privire la propriile noastre obiceiuri cu concluziile ob╚Ťinute dintr-o serie de alte studii.

Studiile referitoare la cumpărăturile online AJUTĂ!

 

Pentru cei dintre noi care cercet─âm achizi╚Ťiile ╚Öi cump─âr─âm aproape exclusiv online, cump─âr─âturile online las─â o amprent─â de carbon semnificativ mai mic─â dec├ót cump─âr─âturile tradi╚Ťionale ├«n magazin, ├«n ciuda┬álogisticii de livrare ╚Öi a ambalajelor. O lucrare de studiu recent sugera ca un cump─âr─âtor care achizi╚Ťioneaz─â exclusiv online las─â jum─âtate din amprenta de carbon a unui cump─âr─âtor tradi╚Ťional din magazin. Spre deosebire de cump─âr─âtorii tradi╚Ťionali, cump─âr─âtorii online nu se deplaseaz─â din magazin ├«n magazin pentru a compara alternativele ├«nainte de a decide, iar acest lucru genereaz─â cea mai mare parte a avantajului pentru mediu.

Dup─â ce au decis s─â faca o achizi╚Ťie final─â, cump─âr─âtorii tradi╚Ťionali pot face leg─âtura ├«ntre ei pentru a face o c─âl─âtorie mai eficient─â. Totu╚Öi, studiile sugereaz─â c─â nu suntem prea buni ├«n acest sens! Companiile de livrare precum┬áFanCourier ╚Öi altele, pe de alt─â parte, au┬áefectuat investi╚Ťii majore de timp ╚Öi resurse pentru a determina cele mai eficiente rute de livrare a m─ârfurilor (mult mai eficiente ╚Öi mai┬ábune dec├ót eforturile unei persoane obi╚Önuite de a combina c├óteva┬áeforturi aici ╚Öi acolo) . Aceste considerente combinate ofer─â un alt avantaj cump─âr─âtorilor online.

Unde locuiesti iar─âsi conteaz─â

De remarcat, modul de transport tipic folosit al cump─âr─âtorului c├ónt─âre╚Öte foarte mult ├«n aceasta compara╚Ťie. Pentru cei dintre noi care conduc cinci sau zece┬ákilometri┬ápe drumuri,┬ámasina de livrare ne transport─â m─ârfurile probabil mai eficient. Cei care locuim ├«n zonele urbane, cu toate acestea, pot fi expedia╚Ťi la o plimbare, o plimbare cu bicicleta sau cu transportul public ├«ntr-un magazin ├«n schimbul unui camion de livrare care st─â ├«n traficul urban. Dup─â cum v─â pute╚Ťi imagina, aceste variabile modific─â dramatic compensarea emisiilor de carbon.

Deci, trebuie să alegem cumpărături online sau în magazin?

Nu putem spune cu siguran╚Ť─â┬ácine anume detine┬áo victorie ecologic─â pentru obiceiurile noastre de cump─âr─âturi. Dar avem dovezi┬áclare (care sunt sus╚Ťinute si de bunul sim╚Ť) care s─â ne ajute s─â lu─âm decizii cu privire la cum s─â cump─âr─âm dac─â dorim s─â ob╚Ťinem un beneficiu pentru mediu.

├Än m─âsura ├«n care pute╚Ťi sau trebuie, face╚Ťi o minima documentare online. C├ónd ave╚Ťi de ales, ├«ncerca╚Ťi s─â cump─âra╚Ťi de la furnizori care au┬áavut ├«n g├ónd si materialul de ambalare (unii fac o treab─â minunat─â pentru a-l p─âstra simplu ╚Öi reciclabil).

Dac─â parcurge╚Ťi o distan╚Ť─â lung─â pentru a ajunge la magazin, l─âsa╚Ťi mai bine curierii s─â v─â livreze acas─â. Dac─â ├«n schimb, g─âsi╚Ťi acela╚Öi produs la magazinul local din apropierea┬ádvs, pune╚Ťi-v─â pantofii┬ácei mai confortabili sau urca╚Ťi pe o biciclet─â!┬áOricare e alegerea, va fi benefic─â ╚Öi pentru s─ân─âtatea ta.

C├ónd face╚Ťi c─âl─âtoria singuri, aduce╚Ťi-v─â propriile sacose reutilizabile. Este at├ót de u╚Öor ╚Öi, dup─â p─ârerea multora, acestea sunt mult mai u╚Öor de umplut ╚Öi de transportat dec├ót alternativele din plastic.

├Än cele din urm─â, nu cump─âra╚Ťi ├«n mod regulat lucruri pe care crede╚Ťi c─â le ve╚Ťi ├«ntoarce. Este risipitor! ╚śi mai mult, adesea sf├ór╚Öim p─âstr├ónd mai mult dec├ót am fi cump─ârat altfel, si┬á├«n primul r├ónd┬áeconomise╚Öti bani pentru a nu-l l─âsa niciodat─â s─â intre ├«n casele noastre. Comercian╚Ťii cu am─ânuntul ╚Ötiu acest lucru ╚Öi este unul dintre motivele principale pentru care ofer─â retururi gratuite. Ei ╚Ötiu c─â vom cump─âra mai multe, consider├ónd c─â poate fi returnat, dar de multe ori nu vom ├«ntoarce ceea ce credem c─â este doar ├«n regul─â.

Pe m─âsur─â ce face╚Ťi cump─âr─âturi, v─â ├«ncurajez s─â lua╚Ťi ├«n considerare mai atent ce anume cump─âra╚Ťi ╚Öi cum ├«l cump─âra╚Ťi. Pute╚Ťi decide s─â v─â respecta╚Ťi planul ini╚Ťial, dar cel pu╚Ťin a╚Ťi luat o decizie con╚Ötient─â ╚Öi a c├ónt─ârit pe scurt op╚Ťiunile. A╚Ö fi dispus s─â chibzuiesc c├óteva minute, lu├ónd ├«n considerare alternative viabile, si ar putea rezulta o mul╚Ťime de op╚Ťiuni diferite cu privire la obiceiurile noastre de cump─âr─âturi colective care ar putea face cu adev─ârat un consum mai ecologic.

0 comentarii

  • Nu exist─â comentarii ├«nc─â Fii primul care posteaz─â un comentariu la acest articol!

Scrie un comentariu

Comentariile pot fi moderate. Te asigur─âm c─â o facem doar pentru a evita afi┼čarea unui limbaj injurios