Livrare gratuită* în Romania

📦 Vânzarea ONLINE este mai ECOLOGICĂ decât dacă mă duc în magazin?


 

Am auzit sunetul soneriei și am aruncat o privire pe fereastra mea pentru a vedea o masina cu sigla de curier care stă în fața casei. Când mă îndreptam să-mi iau pachetul, mi-am dat seama că persoana care livra si pe care am văzut-o pe fereastră nu era aceiasi care tocmai suna la sonerie. Aveam doi curieri cu livrare, în fața casei în același timp. Chiar dacă nimeni altcineva nu era acasă, m-am simțit cam jenat!

Recent, am primit o mulțime de livrări din mai multe motive. Ne-am mutat într-o casă nouă săptămâna aceasta și avem două camere pentru oaspeți, un birou pentru casă și o sală de joacă pe care nu am mai avut-o niciodată. Am comandat saltele, paturi, un birou, un scaun de birou și multe altele, toate online. Deși recunosc că este posibil să nu avem „nevoie” de toate aceste încăperi suplimentare, ele cu siguranță vor fi folosite în mod regulat și nu sunt acolo doar pentru a sta și a colecta praful.

Cu două mașini de livrare, oprite în fața casei mele în aceeași oră în acea zi, nu am putut să nu mă întreb cum au afectat obiceiurile mele de cumpărături online în primul rând asupra mediului.

Am creat o problemă cu emisiile de carbon făcând aproape toate achizițiile mele online și directionind curieri la mine acasă zilnic (uneori de două ori pe zi)?

Iată ce spun studiile!

Cât de multe se întâmplă când conducem noi la magazin?

versus

Chiar dacă fac cumpărături online sau de la magazinele făcute din cărămidă și mortar, mașinile de logistică livrează bunurile comunității noastre de la producător sau distribuitor. Fie că Posta Romana sau camioanele FanCourier conduc pachetele către centrele lor de distribuție, fie că Pallex livrează articolele magazinelor locale. Probabil că aceste drumuri sunt destul de similare, așa că bănuiesc că nu vedem o diferență semnificativă în prima etapă.

Din acest punct de vedere, multe variabile intră în ecuație. Cercetarea rămasă nu este concludentă, dar putem obține un sprijin direcțional cu privire la propriile noastre obiceiuri cu concluziile obținute dintr-o serie de alte studii.

Studiile referitoare la cumpărăturile online AJUTĂ!

 

Pentru cei dintre noi care cercetăm achizițiile și cumpărăm aproape exclusiv online, cumpărăturile online lasă o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât cumpărăturile tradiționale în magazin, în ciuda logisticii de livrare și a ambalajelor. O lucrare de studiu recent sugera ca un cumpărător care achiziționează exclusiv online lasă jumătate din amprenta de carbon a unui cumpărător tradițional din magazin. Spre deosebire de cumpărătorii tradiționali, cumpărătorii online nu se deplasează din magazin în magazin pentru a compara alternativele înainte de a decide, iar acest lucru generează cea mai mare parte a avantajului pentru mediu.

După ce au decis să faca o achiziție finală, cumpărătorii tradiționali pot face legătura între ei pentru a face o călătorie mai eficientă. Totuși, studiile sugerează că nu suntem prea buni în acest sens! Companiile de livrare precum FanCourier și altele, pe de altă parte, au efectuat investiții majore de timp și resurse pentru a determina cele mai eficiente rute de livrare a mărfurilor (mult mai eficiente și mai bune decât eforturile unei persoane obișnuite de a combina câteva eforturi aici și acolo) . Aceste considerente combinate oferă un alt avantaj cumpărătorilor online.

Unde locuiesti iarăsi contează

De remarcat, modul de transport tipic folosit al cumpărătorului cântărește foarte mult în aceasta comparație. Pentru cei dintre noi care conduc cinci sau zece kilometri pe drumuri, masina de livrare ne transportă mărfurile probabil mai eficient. Cei care locuim în zonele urbane, cu toate acestea, pot fi expediați la o plimbare, o plimbare cu bicicleta sau cu transportul public într-un magazin în schimbul unui camion de livrare care stă în traficul urban. După cum vă puteți imagina, aceste variabile modifică dramatic compensarea emisiilor de carbon.

Deci, trebuie să alegem cumpărături online sau în magazin?

Nu putem spune cu siguranță cine anume detine o victorie ecologică pentru obiceiurile noastre de cumpărături. Dar avem dovezi clare (care sunt susținute si de bunul simț) care să ne ajute să luăm decizii cu privire la cum să cumpărăm dacă dorim să obținem un beneficiu pentru mediu.

În măsura în care puteți sau trebuie, faceți o minima documentare online. Când aveți de ales, încercați să cumpărați de la furnizori care au avut în gând si materialul de ambalare (unii fac o treabă minunată pentru a-l păstra simplu și reciclabil).

Dacă parcurgeți o distanță lungă pentru a ajunge la magazin, lăsați mai bine curierii să vă livreze acasă. Dacă în schimb, găsiți același produs la magazinul local din apropierea dvs, puneți-vă pantofii cei mai confortabili sau urcați pe o bicicletă! Oricare e alegerea, va fi benefică și pentru sănătatea ta.

Când faceți călătoria singuri, aduceți-vă propriile sacose reutilizabile. Este atât de ușor și, după părerea multora, acestea sunt mult mai ușor de umplut și de transportat decât alternativele din plastic.

În cele din urmă, nu cumpărați în mod regulat lucruri pe care credeți că le veți întoarce. Este risipitor! Și mai mult, adesea sfârșim păstrând mai mult decât am fi cumpărat altfel, si în primul rând economisești bani pentru a nu-l lăsa niciodată să intre în casele noastre. Comercianții cu amănuntul știu acest lucru și este unul dintre motivele principale pentru care oferă retururi gratuite. Ei știu că vom cumpăra mai multe, considerând că poate fi returnat, dar de multe ori nu vom întoarce ceea ce credem că este doar în regulă.

Pe măsură ce faceți cumpărături, vă încurajez să luați în considerare mai atent ce anume cumpărați și cum îl cumpărați. Puteți decide să vă respectați planul inițial, dar cel puțin ați luat o decizie conștientă și a cântărit pe scurt opțiunile. Aș fi dispus să chibzuiesc câteva minute, luând în considerare alternative viabile, si ar putea rezulta o mulțime de opțiuni diferite cu privire la obiceiurile noastre de cumpărături colective care ar putea face cu adevărat un consum mai ecologic.

0 comentarii

  • Nu există comentarii încă Fii primul care postează un comentariu la acest articol!

Scrie un comentariu

Comentariile pot fi moderate. Te asigurăm că o facem doar pentru a evita afişarea unui limbaj injurios